Preventie van schulden bij jongeren: kennissessie gemeenten

18 mei 2017: 14.00u - 16.30u
Ecorys, Watermanweg 44 (11e verdieping), Rotterdam
(klik hier voor de routebeschrijving)

Een groeiend aantal jongeren kampt met schuldenproblematiek. Preventieve activiteiten zijn belangrijk, met name in de schuldhulpverlening bij jongeren. Ecorys heeft op eigen initiatief een verkennende studie verricht naar interventies en aanpakken die gemeenten inzetten voor de preventie van schulden bij jongeren én wil deze kennis graag delen met gemeenten. De kennissessie vindt plaats op donderdag 18 mei van 14:00 tot 16:30. Op het programma:

1. Presentatie verkennend onderzoek: preventie schulden bij jongeren door gemeenten (soorten interventies, knelpunten en werkbare elementen)
2. Twee interventies uit de gemeente-praktijk:

 • Presentatie Geldmattie: Het Jongereninformatiepunt uit de gemeente Rotterdam presenteert de interventie Geldmattie. In het kader van peer-to-peer education worden jongeren ingezet om andere jongeren te helpen bij het weer op orde krijgen van de financiën.
 • Presentatie Speaking Minds: Stimulansz presenteert het project Speaking Minds. Voor dit project worden jongeren gekoppeld aan beleidsmedewerkers bij een gemeente. De jongeren krijgen een onderzoeksvraag gepresenteerd en na onderzoek brengen ze hier een advies voor uit. Vervolgens wordt dit advies meegenomen in de beleidsontwikkeling. Binnen dit project staat jongerenparticipatie centraal.

 • 3. Discussie met gemeenten: ‘het juiste kiezen en je doel behalen’

  Waarom deze sessie?
  Rond het meten van effecten in het sociaal domein krijgt Ecorys veel vragen van gemeenten. Vooral als het gaat om de effecten van preventie. Investeren in preventie voorkomt duurdere zorg later, zo is het idee. Maar is dit zo en hoe kunnen we dit inzichtelijk maken? Veel gemeenten zetten steeds actiever hierop in en willen van elkaar leren. Daarom organiseren we deze bijeenkomst waarin kennisuitwisseling centraal staat.

  Voor wie?
  Deze sessie is voor managers/beleidsmedewerkers van gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties die zich met schuldhulpverlening bezig houden, of hierin geïnteresseerd zijn.

  Komt u ook? Meld u voor 8 mei 2017 aan bij adviseur Sociaal Domein Annejet Kerckhaert, via annejet.kerckhaert@ecorys.com / 06 – 51 938792. Er is ruimte voor maximaal 30 mensen.

  We kijken uit naar een leerzame en interessante middag!